Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

02.09.2021

KOZARSKA DUBICA DVA PUTA ZA REDOM DOBIJA NEGATIVAN REVIZORSKI IZVJEŠTAJ

 Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u izvještaju o finansijskoj reviziji opštine Kozarska Dubica za 2020. godinu, koji je objavljen 20. avgusta 2021. godine, utvrdila je niz nepravilnosti i neusklađenosti, te na osnovu toga izrekla negativnu ocjenu i to za obje komponente, za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima.  

 

Zabrinjavajuće je da je ovo drugi put za redom da opština Kozarska Dubica dobija negativnu ocjenu. Glavna služba za reviziju RS je i 2016. godine opštinu Kozarska Dubica ocjenila negativnom ocjenom, te dala 22 preporuke za otklanjanje uočenih propusta. Za 4 godine u potpunosti je realizovano tek 8, djelimično 3, a za čak polovinu preporuka realizacija nije ni započeta.

 

Ovakav neozbiljan pristup dobijenim revizorskim preporukama, njihova nerealizacija, dovela je do ponovnog negativnog revizorskog izvještaja za 2020.godinu. Nakon 4 godine, koliko je ova Opština imala na raspolaganju da ispravi identifikovane propuste,  nauči na svojim greškama, te unaprijedi poslovanje i poboljša kvalitet usluga koje pruža građanima kroz efikasniji utrošak javnih sredstava, desilo se upravo suprotno. Došlo je do povećanja broja identifikovanih propusta i pratećih preporuka. Revizija je kroz posljednji izvještaj dala 27 preporuka za otklanjanje uočenih nedostataka, nepravilnosti i nezakonitosti u radu. Od 27 preporuka, 24 su upućene Načelniku opštine, 2 Skupštini opštine i 1 direktorima nižih budžetskih korisnika.

 

O postojanju ozbiljne namjere da se otklone identifikovani propusti i promijeni dosadašnja praksa nerealizacije revizorskih preporuka, najbolje će pokazati dalje postupanje odgovornih u Opštini. Prema Zakonu o reviziji javnog sektora RS, opština Kozarska Dubica u roku od 60 dana od dostavljenog izvještaja o reviziji dužna je Glavnoj službi za reviziju dostaviti Plan za prevazilaženje propusta i nepravilnosti utvrđenih u revizorskom izvještaju. 

 

Tim povodom, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju opštinske službe na čelu sa Načelnikom opštine Kozarska Dubica i Skupštinu opštine Kozarska Dubica da se u skladu sa revizorskim izvještajima i Zakonom o reviziji očituju o provedenim radnjama kako bi uočene  nepravilnosti bile otklonjene. Zbog neophodnosti daljeg praćenja realizacije preporuka, pozivamo odbornike i Skupštinu Opštine da po isteku navedenog roka razmatraju revizorski izvještaj zajedno sa planom za otklanjanje nedostataka i donesu adekvatne zaključke kojima će se omogućiti implementacija preporuka, te kasnije praćenje njihove realizacije i blagovremeno informisanje građana Kozarske Dubice o tome. 

 

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina