Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.07.2011

Prezentacija izvještaja o rezultatima monitoringa rada nove vlasti! Posavski kanton - planiranje “unazad”, kršenje zakona i poslovnika o radu!

Dugo čekanje na završetak procesa konstituisanja vlasti u Posavskom kantonu, kršenje Odredbi Zakona o budžetima i ugrožavanje normalnog funkcionisanja kantona, kršenje Poslovnika o radu, te rekordno  kašnjenje, u poređenju sa četiri godine mandata prethodne vlasti, sa usvajanjem godišnjeg Programa rada, koji, umjesto na plan aktivnosti,  zbog načina kreiranja i korištenja metode “planiranja unazad”, više podsjeća na izvještaj o radu – osnovne su impresije prve analize šestomjesečnog rada nove  Vlade i Skupštine Posavskog kantona.

Konstituisanje Skupštine PK završeno je tek početkom drugog kvartala, 01.04.2011. godine, na nastavku 1. konstituirajuće sjednice (započete 02.12.2010. godine), kada su izabrani i delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Institucije vlasti u Posavskom kantonu su prekršile odredbe Zakona o budžetima FBiH, jer ni Odluku o privremenom finasiranju,  ni Budžet Posavskog kantona za 2011. godinu nisu usvojili do 31.12.2010. kako je predviđeno ovim Zakonom. Odluka o privremenom finasiranju  donesena je na 1. vanrednoj sjednici Skupštine tek 31.01.2011. godine, a Budžet Posavskog kantona usvojen je tek 19.05.2011. godine, čime su znatno ugrožena finansijska prava uposlenika u Vladi i vladinim institucijama, socijalno ugroženih građana, poljoprivrednih proizvođača i ostalih korisnika budžetskih grantova i poticaja. Isplate plaća budžetskim korisnicima su tokom aprila obustavljene s obzirom da je istekla Odluka o privremenom finansiranju za period januar – mart 2011.g.

Program rada Skupštine i Vlade PK za 2011.g. je, umjesto u Poslovniku predviđenom roku obaveze njegovog usvajanja do kraja 2010.g. usvojen tek 28.6.2011.g. Da apsurd bude još veći, sve mjere koje su do momenta usvajanja programa rada bile realizovane su jednostavno unesene u Program. Elementarna logika podrazumijeva da, ukoliko se kasni sa usvajanjem ovog dokumenta, program rada izrađuje za period od momenta njegovog usvajanja pa do kraja godine, a nikako ne retroaktivno. Drugim riječima, Program koji je Skupština PK usvojila 28.6.2011.g. trebao se odnositi na period juli – decembar 2011. I on treba  projicirati obaveze koje pred institucijom stoje u predstojećem periodu  Ovim je nastavljena praksa koju je imao i prethodni saziv Skupštine PK, ali je ovo i problem koji  je primijećan u većini institucija vlasti na svim nivoima u BiH. Zbog ovakvog “planiranja”, Skupština PK i neka ministarstva u Vladi PK su sebi obezbijedila skoro ili bukvalno 100-tnu realizaciju programskih obaveza za prvu polovinu godine, što,  naravno, nisu relevantni pokazatelji efikasnosti rada, jer svaka statistika, u ovom kontekstu, zbog navedenog razloga, postaje besmislena.

Ovakan način kreiranja i usvajanja programa rada, ukazuje na to da Skupština i Vlada PK, usvajaju ovaj dokument tek forme radi, a nikako ne da bi im on poslužio za efikasnije i efektivnije obavljanje svojih obaveza, u interesu građana.

Posebno je čudno da je za prvih 6 mjeseci, od kojih je u trenutku usvajanja Programa rada bilo ostalo tek dva i po dana, Vlada PK “planirala” usvajanje 38 mjera, a za ostatak godine (preostalih šest mjeseci) 28 mjera.

Osim problema sa programom rada, u praksi institucija PK postoji još jedan vrlo značajan – donošenje zakona isključivo po skraćenom postupku. Ni novi saziv Skupštine, naime, kao ni raniji nije planirao usvajanje zakona u formi nacrta, nego samo prijedloga, iako je, prema Poslovniku o radu Vlade PK, obaveza Vlade da Skupštini dostavlja zakone u formi nacrta. Ovim se, praktično, onemogućava i poslanicima Skupštine i interesnim grupama i javnosti uopšte, da daju svoje mišljenje o određenim zakonskim rješenjima i utiču na njihovo poboljšanje.

 

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,  glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767      

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina