Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

13.07.2011

"OVDJE NEMA KORUPCIJE, A PRAVA PACIJENATA SU OSTVARENA?!"

Danas je  u Mostaru upriličena promotivna akcija u organizaciji Centara civilinih inicijativa (CCI), u okviru koje su građanima dijeljeni bedževi "Ne dajem mito", kao i informativne zdravstvene knjižice sa informacijama o zakonom zagarantovanim pravima građana i pacijenata, a u cilju ukazivanja na štetnost korupcije po društvo u cjelini i besmislenost davanja mita u svrhu dobijanja adekvatne zdravstvene usluge.

Ulična akcija je nastavak aktivnosti na informativno-zagovaračkoj kampanji borbe protiv korupcije u zdravstvu, koja je pokrenuta početkom 2011.g., a kojom se nastoji doprinjeti pronalasku sistemskih rješenja za zaštitu prava pacijenata i digniteta ljekarske prakse, ali i educirati javnost o pravima građana i pacijenata koja su zakonom zagarantovana.

 "Davanje i uzimanje mita je krivično djelo i za njega postoji rješenje, a spremnost i hrabrost građana da odbiju u tome učestovavati i da prijave korupciju jedan je od načina rješavanja ovog ozbiljnog problema našeg društva. Zbog toga je, pored sistemskih, zakonskih rješenja za borbu protiv korupcije, jedan od ključnih koraka pridobijanje svakog pojedinaca za njegov vlastiti doprinos u borbi protiv korupcije, te jačanje svijesti o dugoročnoj štetnosti korupcije i važnosti ostvarivanja zakonom zagarantovanih prava pacijenata i građana općenito", rekao je Adis Arapović, Projekt mednažer CCI-a.
 
Podsjećamo, CCI su u protekla dva mjeseca potpisali memorandume o saradnji sa 16 vodećih zdravstvenih ustanova u BiH, s ciljem zajedničke borbe protiv korupcije i promocije prava pacijenata Nakon Sarajeva i Mostara, CCI u narednom periodu planiraju organizirati promotivne akcije širom BiH kako bi se što veći broj građana upoznao sa svojim pravima i dao svoj doprinos kampanji borbe protiv korupcije u zdravstvu.

Za dodatne informacije molimo da kontaktirate Daria Jovanovića, projekt koordinatora: dario@ccibh.org, 033 715 986 ili 061 840 004.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina