Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

31.05.2024

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio Zaključak o propisivanju obaveze razmatranja izvještaja o poslovanju javnih preduzeća - Napravljen prvi korak ka uspostavljanju boljeg parlamentarnog nadzora i kontrole nad radom javnih preduzeća u

Na 11. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojen je Zaključak o propisivanju obaveza razmatranja izvještaja o poslovanju javnih preduzeća iz nadležnosti Federacije BiH. Ovom odlukom je napravljen prvi korak ka uspostavljanju boljeg parlamentarnog nadzora i kontrole nad radom javnih preduzeća u Federaciji BiH, kao ključnih preduslova za njihovo unapređenje, naročito u domenu transparentnosti i odgovornosti.

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju opredijeljenost zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da se radi na unaprijeđenju oblasti javnih preduzeća. Naime, oni su u prethodnom periodu uputili ka Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH inicijativu koja se odnosi na propisivanje blagovremene obaveze godišnjeg razmatranja svih izvještaja o poslovanju javnih preduzeća od strane Parlamenta Federacije BiH, koji dođu u parlamentarnu proceduru i koja su u nadležnosti institucija vlasti Federacije BiH. Iako je Zakonom o javnim preduzećima propisano da „Skupština podnosi općinskom vijeću, skupštini kantona, odnosno Parlamentu Federacije BiH izvještaje o radu i poslovanju javnih preduzeća najmanje jednom godišnje“, trenutna situacija u Predstavničkom domu je da se izvještaji o poslovanju razmatraju sa značajnim zakašnjenjem, čak i po nekoliko godina. Važnost ove inicijative prepoznao je i Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku koji je u februaru usvojio zaključke kojima se traži od Parlamenta Federacije BiH i Vlade Federacije BiH da definišu obavezu godišnjeg razmatranja svih izvještaja o poslovanju javnih preduzeća i da se na tu temu raspravlja na sjednici Predstavničkog doma. Na 11. sjednici Predstavničkog doma, to se i desilo, te je jednoglasno, sa 90 glasova usvojen Zaključak kojim Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužuje rukovodstvo Predstavničkog doma i Vladu Federacije BiH da definišu obavezu godišnjeg razmatranja izvještaja svih javnih preduzeća u kojima Federacija ima udio u vlasništvu, te o tome izvjesti Predstavnički dom u roku od 90 dana. 

Usvajanje zaključka je samo jedan u nizu neophodnih koraka kako bi se situacija vezana za javna preduzeća pokrenula sa trenutne, nezahvalne tačke. Prema ranijim istraživanjima CCI-ja, u nadležnosti Federacije BiH postoji 48 javnih preduzeća koja zapošljavaju najmanje 22 000 radnika, te koja imaju preko 4,2 milijarde KM prihoda godišnje i 5,2 milijarde KM obaveza.

Ovi podaci ukazuju na to da javna preduzeća predstavljaju ogroman društveni potencijal, ali da postoji nedovoljno definisana legislativa u vezi javnih preduzeća. S tim u vezi, CCI je ranije uputio inicijative za Izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima koje se između ostalog, odnose i na propisivanje kaznenih odredbi za skupštine preduzeća koje ne dostavljaju izvještaje o poslovanju Parlamentu u skladu sa Zakonom, objavljivanje biografije uprava i nadzornih odbora na web stranicama, propisivanje  rokova za donošenje planova poslovanja, ali i drugih izmjena zakonske regulative koje će unaprijediti sektor javnih preduzeća. Potez vlasti da obezbijedi brzo usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima Federacije BiH postaje imperativ kako bi se izbegle negativna posljedice po ekonomiju, povjerenje građana i kvalitet života u Federaciji BiH.

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina