Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

28.07.2011

Izuzetno niska realizacija zakona. Vlada 15% a Skupština 10% od svojih godišnjih planova - Izvještaj o radu Vlade i Skupštine BPK u prvih šest mjeseci 2011.g.

U poređenju sa gorim od sebe, oni manje loši izgledaju ponekad čak i dobro. Postizborna noćna mora u BiH, u kojoj se konstituisanje vlasti, zbog nedorečenosti Izbornog zakona, produžila i na 10-i mjesec i, u nekim segmentima, još joj se ne nazire kraj, u BPK je trajala svega nešto više od 4 i po mjeseca. No, svako vrijeme provedeno u neproduktivnim političkim sukobima, umjesto u radu na interes građana, je nenadoknadiv gubitak. Stoga je CCI, još prije 4 godine, pokrenuo inicijativu za izmjenu Izbornog zakon, koja bi čvrsto propisala rokove za konstituisanje vlasti i uvela sankcije za opstrukcije i raspisivanje vanrednih izbora kod prekoračenja zakonom propisanih rokova.

Kašnjenje u konstituisanju vlasti i prećutni konsenzus koji postoji u BiH da vlade u tehničkom mandatu ne rade neke od obaveza koje su im, inače, određenim aktima propisane, a da skupštine čekaju konstituisanje novih vlada da bi započele s ozbiljnim poslom, dovela je i do kašnjenja u usvajanju programa rada i Vlade i Skupštine SBK. Umjesto do kraja 2010. godine, što im je bila obaveza po Poslovniku, Vlada i Skupština su kreiranje i usvajanje svojih programa rada, završile tek 20. 5. 2011 godine.  

Kasnilo se i sa usvajanjem Budžeta, koji je, takođe, umjesto do kraja 2010. godine, usvojen tek u krajnjem roku – 31.03.2011. Dovođenje građana u situaciju da blokada u finansijskim tokovima Kantona oslonjenim na Budžet, bude izbjegnuta u zadnji čas (ili da uopšte ne bude izbjegnuta), prilično je raširen, ali i krajnje neprihvatljiv običaj bh. vlasti. 

Za razliku od prethodnih godina programi rada Vlade i Skupštine su znatno usklađeniji i po obimu i po rokovima.

U prvoj polovini 2011. godine, od 43 mjere iz Programa rada koje su bile planirane za razmatranje u ovom periodu, Vlada je realizovala 19 mjera, što predstavlja skromnih 44% realizacije planiranog. Na godišnjem nivou to je svega 23% realizacije (19 od 82 planirane mjere).

Procenat realizacije planiranih zakona, u posmatranom periodu, još je niži – realizovano je svega 31% od polugodišnjeg plana. Od 13  planiranih, svega 4. Odnosno svega 15% od planiranog za usvajanje do kraja godine. Drugim riječima, za prvu polovinu godine Vlada BPK utvrdila je 4 zakona iz plana, a za drugu polovinu, prema vlastitom programu rada, trebala bi – 23.

Vlada je, u posmatranom periodu, utvrdila i 2 zakona neplanirana svojim programom rada, ali koji su navedeni kao programska obaveza Skupštine. Ova činjenica govori da, iako je u programiranju i koordinaciji rada Vlade i Skupštine, došlo do napretka, ipak postoje krupni propusti.

Što se tiče zakona planiranih za realizaciju u prvoj polovini godine, a nerealizovanih do 30.06. najveći dužnik je Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice (4 zakona) koje treba da donese paket zakona iz oblasti socijalne zaštite

Skupština BPK, u novom sazivu, održala je svega 4 sjednice u prvoj polovini 2011. godine.

Sve vitalne odluke (Budžet, Zakoni)  su podržane značajnom i stabilnom skupštinskom većinom.

Od 55 mjera koje su planirane za razmatranje u periodu rada januar – juni 2011. godine,  Skupština je realizovala 22, što predstavlja skromnih 40% realizacije planiranog. Na godišnjem nivou – 26% (22 od 84).

Realizacija planiranih zakonodavnih aktivnosti Skupštine je tek 20%. Usvojeno je svega 3 od 15 planiranih zakona. Plus jedan koji je prihvaćen u nacrtu i upućen u javnu raspravu. Na godišnjem nivou, procenat usvojenih zakona iz plana je ispod 10%.

Plate ministara i poslanika  u Skupštini BPK u 2011. godini zadržane nivou iz 2010. godine. Poredeći primanja profesionalnih poslanika sa prosječnim primanjima zaposlenih u Bosansko podrinjskom kantonu  vidljivo je da su ista 3 puta veća, što ih svrstava u red najplaćenijih zanimanja u Kantonu.

Poslovnička mogućnost profesionalizacije rada u 2011. g. je iskorištena od strane 17 poslanika (68%), što je skoro duplo povećanje u odnosu na protekli mandat kada je bilo 10 poslanika sa profesionalnim statusom.

Pored aktivno angažovanih poslanika na platnom spisku skupštine se nalazi i 6 bivših poslanika koji primaju naknade, a da nisu ni na kakv način uključeni u rad Skupštine.

Skupština BPK ni u 2011. godini nije planirala sredstva za uvođenje sistema elektronske evidencije prisutnosti i glasanja poslanika, čime je u umanjena mogućnost uvida javnosti u nivo odgovornosti poslanika u obavljanju javne funkcije

Za razliku od prethodnih godina pitanje vitalnog nacionalnog interesa je po prvi put bilo predmetskupštinske rasprave, prilikom razmatranja prijedloga Budžeta BPK za 2011. g.


Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov, glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767


 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina