Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

06.09.2011

NEPOSREDNA DEMOKRATIJA I DEPOLITIZACIJA OBRAZOVANJA NA DJELU - GRAĐANI BIRAJU DIREKTORE OSNOVNIH ŠKOLA U KOJE IDU NJIHOVA DJECA. KO ĆE IM ODUZETI TO PRAVO I VRATITI TOČAK ISTORIJE UNAZAD?

U Tuzlanskom kantonu je trenutno u proceduri usvajanje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koji je izazvao veliku pažnju značajnog dijela javnosti.

Došlo je i do javnog ispoljavanja nezadovoljstva zaposlenih i njihovog sindikata, te predstavnika nevladinog sektora, zbog načina vođenja javne rasprave, koja je zakazana, i tek formalno provedena, u vrijeme ljetnjeg raspusta – čime je učešće zaposlenih i roditelja svedeno na tek simboličnu mjeru, iako se radi o najzainteresiranijim kategorijama, u ovom kontekstu.

Na okruglom stolu, koji je trebao da sumira rezultate javne rasprave, zaključeno je, stoga, da se traži produžavanje javne rasprave za mjesec dana. Zvanični zahtjev za prolongiranje upućen je Premijeru Vlade i Predsjedniku Skupštine TK i od strane Centara civilnih inicijativa (CCI).

Centri civilnih inicijativa su se aktivno uključili u javnu raspravu i uputili svoje primjedbe, prijedloge i  sugestije na nacrt pomenutog Zakona. Najspornijim dijelom CCI je označio pokušaj da se uzurpira demokratsko pravo građana Tuzlanskog kantona, da neposredno, na izborima, biraju direktora osnovne škole u koju idu njihova djeca.

Ovo je četvrti u nizu sličnih pokušaja, u posljednjih nekoliko godina, koji za cilj imaju poništenje dosadašnjih rezultata depolitizacije školstva i vraćanja kontrole nad direktorskim foteljama u stranačke ruke.

Argumentacija koja bi opravdala takav potez, relevantna analiza, istraživanje, ne postoji! Naprotiv, zagovornici ove ideje, svjesno odbijajući ozbiljan pristup problemu, oslanjaju se na paušalne ocjene, poluistine i demagogiju, ne vodeći računa o najboljem interesu djece i društva, nego o najboljem interesu stranačkih oligarhija.

Najbolja potvrda za tvrdnje Centara civilnih inicijativa, da neposredan izbor direktora treba dograđivati i unapređivati, a ne onemogućiti, je upravo provedeni izbor direktora u OŠ Tinja - proveden 02.09. 2011. (petak).

Za kandidate Enisa Dedića i Mensura Kurtića su, nakon njihovog predstavljanja svojih programa rada, pred zainteresovanim biračima, imali pravo da glasaju 760 glasača (roditelja i zaposlenika škole), a na izbore je izašlo 484 birača što iznosi oko 64%. Enis Dedić je dobio podršku 323 birača (67%). Treba istaći činjenicu da je ovaj kandidat dobio povjerenje i prije četiri godine kada je u OŠ Tinja prvi puta biran direktor neposredno i kada je izašlo oko 450 birača koji su glasali za tri kandidata. Očito je da se interes za ovakav način izbora povećao.

Postojeći način, neposrednog izbora direktora osnovnih škola, od strane zaposlenih u tim školama i roditelja djece koja idu u te škole, je, kao prvo, prirodan – jer odluku daje u ruke onima kojima je najviše stalo do budućnosti te djece – a kao drugo je na fonu principa koje zagovara reforma i zakonodavstvo, a to su:  decentralizacija, demokratizacija i depolitizacija. Neargumentovano poništavanje ove demokratske tekovine građana TK, neprihvatljivo je vraćanje unazad, čiji je jedini cilj zadovoljavanje nezaježljivih stranačkih apetita, koji se, umjesto da im se prostor sužava, sve agresivnije uvlače u sve pore društva.                      

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina