Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

12.09.2011

Onemogućiti još jedan finansijski udar na građane - Uvesti pretplatničke karte za autoceste!

Skorim prelaskom na tzv. zatvoreni sistem naplate putarine na autocesti Sarajevo-Kakanj, koji se očekuje početkom novembra, korisnici autoceste će plaćati cestarinu po pređenom kilometru. Prema nezvaničnim najavama iz resornog Federalnog Ministarstva, cijena će biti do 13 feninga po kilometru. To znači da će vozači putničkih automobila, na dionici autoputa Sarajevo-Kakanj umjesto dosadašnjih 2 KM, plaćati 4,80 KM!

Novim načinom naplate biće najteže pogođeni stalni korisnici autoceste, primarno radnici, studenti i drugi koji svakodnevno putuju autocestom. Njihovi troškovi će se udvostručiti, te će na godišnjem nivou iznositi oko 2.500 KM samo za putarinu. Pored samih radnika i drugih fizičih lica, ovim problemom biće pogođene i mnoge firme koje radi obavljanja svoje djelatnosti redovno koriste autocestu.

Prema juče iznesenom javnom obećanju Ministra prometa i komunikacija FBiH, g. Envera Bijedića, a na inicijativu Centara civilnih inicijativa (CCI), Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će kroz izmjene Pravilnika o sistemu naplate cestarine na autocestama, brzim cestama  i objektima s naplatom FBiH, uvesti pretplatničke karte kao jedan od mogućih načina plaćanja cestarine, paralelno sa uvođenjem zatvorenog sistema naplate.

Pretplatničke karte su se pokazale kao dobra praksa u okolnim zemljama (Srbija, Hrvatska, Makedonija), te bi zavisno od modela pretplate koji bude uveden kod nas, stalni korisnici autocesta mogli ostvariti uštedu do 1000 KM na godišnjem nivou.

Zbog svega navedenog, CCI apelira na Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH da u najkraćem roku izvrši sve pripreme i da paralelno sa uvođenjem zatvorenog sistema naplate, obavezno budu uvedene pretplatničke karte koje će redovnim korisnicima autoputa osigurati uštedu od minimalno 30%. U suprotnom, promjena sistema naplate putarine na autocesti, biće još jedan u nizu socijalnih i finansijskih udara na građane.

Ista inicijativa biće dostavljena i resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske.

Za emisiju "Nema više zeko rek'o" na ovu temu kliknite ovdje

***

       Za više informacije molimo da kontaktirate Anu Lučić, koordinatora kampanje na ana@ccibh.org, 055 222 112 ili 066 786 442.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina