Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

02.09.2010

CCI predstavio analizu politika stipendiranju u BiH; Iako postoje određeni pomaci, stipendiranje u BiH je neefikasno i neadekvatno

Iako su u protekle 3 godine učinjeni određeni pomaci u pogledu visine budžetskih izdvajanja i broja stipendista, politike stipendiranja u Bosni i Hercegovini, sa aspekta evropskih i regionalnih standarda, još uvijek su neefikasne, neefektivne, pa čak i prevaziđene. Ovaj zaključak se izvodi iz činjenice da je stipendiranje, umjesto da bude dijelom obrazovne strategije, i dalje paušalna budžetska stavka, koja se tretira kao javna potrošnja, a ne kao investicija ili razvojna politika, rečeno je na današnjem predstavljanju analize „Stipendije u BiH: politike i perspektive“, od strane Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ukupna budžetska izdvajanja za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2009/2010.g. godini iznose blizu 22 miliona KM ili prilbližno 0,35% budžeta u BiH, što je neznatno manje u odnosu na prethodnu 2008./2009.g.  Međutim, ukoliko napravimo poređenje sa polaznom tačkom ove nalize (2007/2008.g.), kad se u ovu svrhu izdvojilo tek oko 10 miliona KM, evidentan je trend rasta ukupnih izdvajanja za stipendije, koji je u 2010.g. zasustavljen, ali ipak održan na prošlogodišnjem nivou.

Iako je u proteklom periodu postignut vidljiv napredak, kako u pogledu budžetskih izdvajanja za stipendiranje, tako i u porastu broja stipendista, ne smijemo zaboraviti da se radi o izuzetno malom udjelu ovih sredstava u budžetima u BiH, kao i zabrinjavajuću činjenicu da je obrazovanje još uvijek na margini prioriteta vlasti u BiH, te da decentralizirana i fragmentirana obrazovna politika u značajnoj mjeri povećava netransparentnost, nesistematičnost i haotičan pristup u oblasti politika stipendiranja“, izjavio je Adis Arapović, koautor analize i projekt menadžer CCI-a.

Mada postoje primjeri dobre prakse, bez sistemskih reformi, ovakav zastarjeli i dugoročno neodrživ model stipendiranja, u budućnosti će samo povećavati javnu potrošnju, neće doprinositi poboljšanju obrazovne strukture stanovništva, kao ni kvaliteta radne snage i perpsektiva za rast i razvoj društva u cjelini. Izuzetno je važno da politike stipendiranja budu sistematično uređene, da budu dio strategije razvoja i u funkciji rasta zaposlenosti “, dodao  je Arapović.


stipendije u BiH 2010 - 2.jpgstipendije u BiH 2010 - 3.jpgstipendije u BiH 2010 -1.jpgstipendije u BiH 2010 4.jpg