Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

16.09.2010

Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH u proteklom mandatu, gotovo, bez rezultata

CCI je predstavio posljednji izvještaj o radu državnih vlasti u BiH za protekli mandat i  još jednom potvrdio skandalozne podatke o neefikasnosti i neodgovornosti članova Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara za nepune četiri godine mandata je realizovalo tek 40 posto ili 1229 od 3065 planiranih aktivnosti, a na zasjedanjima su ministri proveli samo 33 osmosatna radna dana. Ovi rezultati kao ni vrijeme provedeno na zasjedanjima ne odgovaraju iznosima koje su za ovaj mandat ministri zaradili na ime plate, toplog obroka  i regresa - između 200.000 i 230.000 KM.

Rezultati rada Vijeća ministara su kroz čitav mandat bili loši. Ipak 2010.g. je dosada najlošija. Od planiranih 66 zakona za 2010.g. Vijeće ministara je realizovalo samo osam, a kako zakon postaje zakon samo onda kada ga usvoji parlament, ovaj broj i dalje pada, jer je Parlamentarna skupština od ovih osam zakona usvojila samo jedan.

Pet od devet ministarstava u Vijeću ministara ima stepen realizacije planiranih zakona 0%.  a neka ministarstva, kao npr. Ministarstvo finansija i trezora ili Ministarstvo civilnih poslova, planirala su realizovati samo JEDAN zakon.  

Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, su također potvrdili svoju krajnju neefikasnost i neodgovornost. Oni nisu  realizovali ni 1/3 od planiranog u proteklom mandatu, ali su zato pokazali nevjerovatnu efikasnost u povećanju svojih primanja, pa su tako u 2008.g. sebi povećali plate za 108%. Kao i kolege u Vijeću ministara za ovaj mandat zaradili su između 200 000 i 300 000 KM.

Zakon o povećanju plata usvojen je rekordnom brzinom, ali je zato pet zakona koji su bili izuzetno važni za liberalizaciju viznog režima u proceduri provelo punih 14 mjeseci, pa su tako građani BiH dovedeni u diskriminirajući položaj u odnosu na građane iz susjednih zemalja, koji već godinu dana putuju u zemlje EU bez viza. Naše komšije su 3-5 puta više radili, a za manje novca. Tako je Sabor RH u 2010.g. usvojio 88 zakona, Narodna Skupština Republike Srbije 150 zakona. Podsjećamo, Parlament BiH - samo 27 zakona!

Usprkos svemu, 68,4% parlamentaraca državnog parlamenta se ponovno kandidovalo na izborima 3. oktobra. Saznajte ko su!



Prezentacija izvještaja o radu državnih vlasti, Sarajevo 16. 09.2010.izvjestaj5.jpgizvjestaj6.jpgizvjestaj2.jpgizvjestaj1.jpg