Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

20.07.2011

9 SATI I 40 MINUTA RADA SKUPŠTINE, OD 3.10.2010. DO 30.6.2011.! PREKRŠEN IZBORNI ZAKON, ZAKON O BUDŽETIMA, POSLOVNIK O RADU

Iako je i dalje jedan od najsiromašnijih i najnerazvijenijih kantona u FBiH, sa rastućim brojem nezaposlenih, u kome prosječna plata jedva pokriva troškove za hranu potrošačke korpe za četveročlanu porodicu, što bi za odgovorne ljude podrazumjevalo hitno koncentrisanje cjelokupne društvene energije na stvaranje boljih životnih uslova za građane ovog kantona i pune ruke posla za izabrane dužnosnike u vlasti, skupštinski zastupnici su proces konstituisanja Skupštine ovog kantona djelimično završili tek sedam mjeseci nakon održanih Općih izbora u BiH 2010.godine, a devetomjesečni period svog zastupničkog staža uglavnom su proveli raspravljajući o dnevnom redu.

Od opštih izbora održanih 03.10.2010. godine pa do 30.06.2011. godine Skupština Kantona 10 je održala samo Konstituirajuću sjednica, 3 nastavka iste, te 2 izvanredne sjednice, u ukupnom trajanju od 9 sati i 40 minuta, odnosno nešto više od vremenskog ekvivalenta jednog radnog dana. Tokom čak tri mjeseca (februar, mart i juni), odnosnu polovinu prvog polugodišta 2011. godine, Skupština nije održala niti jednu sjednicu. Ipak, za sve ovo vrijeme koje zastupnici nisu proveli u zastupničkim klupama i za koje nisu radili ništa korisno za građane koje predstavljaju i koji ih plaćaju, uredno su primali plaće, paušale i ostale naknade za svoj (ne)rad.

Prekšili su pritom odredbe Izbornog zakona BiH, Zakona o budžetima FBiH, kao i odredbe vlastitog Poslovnika o radu.

Prevladavanje čisto uskostranačkih interesa primjetno je u gotovo svakom segmentu rada vlasti u ovom kantonu.

Vlada ovog kantona i dalje je u  tehničkom mandatu, a jednim od Zaključaka Skupštine dodatno je razvlašćena, pa faktički nije u mogućnosti donijeti niti jednu važniju odluku.

Budžet, koji je izrazito egzistencijalni, je usvojen tek 11.5.2011.g., iako je Odluka o privremenom financiranju istekla još 31.3., što je otvorilo vrata dodatnim problemima u kantonu koji je istima ionako preopterećen.

Iako je pola godine već prošlo, još uvijek niko i ne pominje potebu za usvajanjem godišnjeg Programa rada, koji je jedan od ključnih alata za efikasan rad bilo koje institucije vlasti.

Bez programa rada “radi” i Vlada, pravdajući to svojim tehničkim mandatom i skorim formiranjem nove vlade. Mjesečni prosjek sjednica svela je na jednu, što je, inače, normalni sedmični nivo rada. U međuvremenu, u vakuumu čekanja, problemi građana se ne rješavaju. Nego se gomilaju. 

Centri civilnih inicijativa, u skladu sa nalazima monitoringa preporučuju:

  • Hitno formiranje kantonalne vlade, te usvajanje kvalitetnih i realnih programa rada Skupštine i Vlade za preostali dio godine, sa jasno naznačenim rokovima za svaku planiranu aktivnost i odgovornim institucijama i pojedincima, kako bi se mogla pratiti njihova implementacija, a  potom da se pristupi ozbiljnom, posvećenom radu na razvoju Kantona 10 i poboljšanju životnih uslova njegovih građana.
  • Izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine Kantona 10 kojim bi se definisali i određeni vidovi sankcionisanja za kršenje obaveza utvrđenih Poslovnikom o radu;
  • Intenzivisati broj mjesečnih zasjedanja Skupštine i Vlade;
  • U narednom periodu intenzivnije se baviti mjerama za prevazilaženje ekonomske krize, u skladu sa predviđenim mjerama na nivou Federacije, ali i države BiH, a u skladu sa nadležnostima kantona.
  • Inicirati i insistirati na ukidanju naknada za rad u radnim tijelima svim zastupnicima u Skupštini Kantona 10, zastupničkih paušala i naknada za prisustvo sjednicama profesionalno angažovanim zastupnicima, te svih drugih naknada u kojima je određeni vid uštede moguć (izdaci za reprezentaciju, izdaci za materijal i sl.). Za primjer mogu poslužiti drugi parlamenti u BiH i okruženju, koji, također, zastupnicima ne isplaćuju dodatne naknade za rad u komisijama.

 


Livno