Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

18.10.2011

ZA GODINU DANA SKUPŠTINA RADILA 9 SATI I ČETRDESET MINUTA! I REALIZOVALA 10 TAČAKA DNEVNOG REDA. VLADA NE ZASJEDA VEĆ PUNIH 6 MJESECI.

Uzmemo li u obzir cjelokupnu ekonomsku i socijalnu situaciju u Kantonu 10, činjenica da ovaj kanton ni godinu dana nakon posljednjih izbora nema konstituisanu vlast u punom kapacitetu, govori, s jedne strane, o neodgovornosti lokalnih političara, a s druge, o manjkavostima izbornog zakonodavstva, koje ne predviđa mehanizme za prevazilaženje blokada i raspisivanje vanrednih izbora, ukoliko se vlast ne konstituira u određenom vremenskom periodu. Ali govori i o krajnjoj neiskrenosti i nepovjerenju koje vlada između aktera na političkoj sceni i njihovoj sklonosti žrtvovanja interesa lokalnih zajednica i njihovih građana, zarad besplodnog političkog nadmudrivanja. Za to vrijeme, političari i dalje primaju plate i ostale naknade, iako ne rade ili su rad sveli na minimum, njihovi životni uslovi su i dalje neuporedivo bolji od onih u kojim žive građani, kojima im je dužnost i radna obaveza omogućiti da žive bolje. Stranački vrhovi, permanentno, ignorišu potrebe lokalnih sredina i životne probleme građana, baveći se samim sobom i međusobnim nadmudrivanjima.

Jer nema nikakvog opravdanja za to što Skupština Kantona 10 nije zasjedala 5 mjeseci (od 11.maja), a Vlada čak 6 punih mjeseci (od 11. aprila ove godine)! Za godinu dana, od općih izbora održanih 03.10.2010. godine pa do danas, Skupština Kantona 10 je održala samo konstituirajuću sjednicu, u 4 nastavka, te 2 izvanredne sjednice, u ukupnom trajanju od 9 sati i 40 minuta. Još uvijek nije imenovan predsjedatelj Skupštine već samo tročlano predsjednišvo, a nisu formirana ni skupštinska povjerenstva.

Rezultat jednogodišnjeg rada Skupštine Kantona 10 je svega 10 (DESET!) realizovanih tačaka dnevnog reda (manje, ili čak višestruko manje, nego što neke kantonalne skupštine odrade na samo jednoj sjednici, u jednom danu). Usvojen je svega 1 zakon i to Zakon o izvršenju Proračuna za 2011. godinu, dok je individualna aktivnost zastupnika zanemariva.

Pri tome su prekšili Izborni zakon (7 mjeseci kasnili su sa izborom izaslanika za Dom naroda PFBiH), Zakon o proračunima (Proračun Kantona 10 za 2011. godinu Skupština je usvojila sa zakašnjenjem od cca. 5 mjeseci - 11.05.2011.), kao i odredbe vlastitog Poslovnika o radu, radeći, čitavo vrijeme, bez usvojenog programa rada.

Bez programa rada “radi” i Vlada, pravdajući to svojim tehničkim mandatom i skorim formiranjem nove vlade. U 2011. održala je svega 7 sjednica i radila ukupno 12 sati i 37 minuta.

No, kao što smo ranije već rekli – suština čitave priče je da posljedice svoje neodgovornosti ne snose političari, nego se ta neodgovornost prelama preko leđa tzv. običnog čovjeka. Centri civilnih inicijativa žele istaći da je ovakvo ponašanje političara neodgovorno prema građanima koji su ih birali, a uzimanje novca iz budžeta za svoj “rad” u ovakvoj situaciji, krajnje nemoralno. Novac namijenjen za vršitelje funkcija u vlasti, daje se kao nadoknada za usluge koje oni trebaju da pruže građanima. Ako ne rade i ne pružaju usluge građanima, ne postoji nikakav razlog da ih se plaća.

S druge strane, ako izabrani političari ne mogu da se dogovore oko formiranja vlasti ili probiju sve zakonske rokove za donošenje budžeta, onda se moraju organizovati vanredni izbori. S tim što poslanicima Skupštine koja se nije mogla dogovoriti oko rada u interesu građana, treba zabraniti ponovno kandidovanje. Pa, kada posljedice svog nerada i egoistične politike budu osjetili na svojim leđima, leđa građana će moći malo da odahnu.

Kompletni izvještaji o radu vlasti Kantona 10 mogu se pronaći pod linkom "Monitoring".

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,

                        glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767         

 


press monitoring 2.JPG