Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

13.04.2010

Godišnji izvještaj o radu Vlade i Skupštine HNK

Iako u kontinuitetu, od početka mandata,  ostvaruju veoma loše rezultate, plasiravši Hervegovački-neretvanski kanton među one sa najneefikasnijom vlašću, Skupština i Vlada HNK ni u 2009.g. nisu pokazale niti najmanji napredak u svom radu u odnosu na prethodni period. Ni u broju usvojenih zakona, ni u broju obrađenih tačaka dnevnog reda, ni u posvećenosti ključnim, životnim problemima građana, ni u odnosu prema obavezama iz Poslovnika o radu, pa čak ni u broju održanih sjednica, pokazavši  time, ne samo već navedeno nepostojanje napretka, nego i nepostojanje volje za istim.

Po broju realiziranih tačaka dnevnog reda (ukupno 55) Skupština HNK je u 2009.g. bila bolja samo od Skupštine Kantona 10. Za cijelu 2009.g. Skupština HNK je usvojila 11 zakona, od kojih je skoro dvije trećine dug iz prethodne godine, tj zakoni planirani Programom rada za 2008.g. a koji do kraja godine nisu bili usvojeni. Ovi rezultati zapravo i ne čude, nego jednostavno samo prate ukupnu dinamiku rada Skupštine, koja u čak sedam od dvanaest mjeseci nije usvojila niti jedan prijedlog zakona.

Sve veći raskol između zastupnika  u Skupštini HNK i građana koji su ih birali se možda najviše ogleda u posvećenosti vlasti rješavanju problema od životne važnosti za građane ovog kantona. Tek 4 od 46 ukupno usvojenih mjera (9%) može značajnije uticati i sistemski doprinijeti realizaciji ključnih građanskih problema, a u isto vrijeme su već godinama na čekanju Zakon o zaštiti porodica s djecom, Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o posredovanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u HNK, te niz drugih zakonskih rješenja, koji uglavnom obuhvataju najugroženije kategorije društva.  Opšti dojam dodatno pogoršava i činjenica da je Skupština HNK cijelu godinu radila bez Programa rada, odnosno, bez zacrtanih ciljeva, definisanih mjera, rokova i nosioca aktivnosti, i po ko zna koji put, prekršila vlastiti Poslovnik o radu, što je već ustaljena praksa. Neplanirani rad umanjuje efikasnost Skupštine, ali i otkriva indolentan stav Kolegija, ali i ostalih tijela i članova Skupštine prema svojim obavezama.

Vlada HNK je tek u junu utvrdila Program rada, koji opet do kraja 2009.g. ne samo da nije usvojen, nego nije niti razmatran. Prema ovom Programu rada, Vlada je do kraja 2009.g. realizirala svega 31 % svojih zakonodavnih aktivnosti, odnosno od planiranih 39,  do kraja godine je utvrđeno svega 12 zakona. Da stvar bude još gora, od 39 zakona planiranih za 2009.g., čak 67% njih (26) ih je preneseno kao dug iz 2008.g. Kao i u slučaju Skupštine, ovakvi  rezultati,  kad su u pitanju zakonodavne aktivnosti, samo prate dinamiku rada ministarstava, a ona je poražavajuća. Skoro polovina ministarstava, tačnije pet od jedanaest, nije predložilo niti jedno zakonsko rješenje tokom cijele 2009.g.

A za cijelu godinu, Vlada nije uspjela  realizirati ni polovinu ukupno planiranih aktivnosti – 48%, ponovo prenoseći dugove koje je bila obavezna realizirati u prethodnoj – u godinu koja slijedi, skupo naplaćujući od građana isti posao više puta. Da nema namjeru mijenjati način rada ni u izbornoj 2010.g. govori u prilog činjenica da zaključno sa današnjim danom  Vlada HNK nije kreirala Program rada za 2010.g.  A ni po isteku zakonskog roka o privremenom finansiranju, nije usvojen Budžet HNK za 2010.g. 


Sjednica Vlade HNK