Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.02.2014

INTERVJU PREDSTAVNIKA CCI-JA ADISA ARAPOVIĆA ZA DNEVNI AVAZ

 

Narod je pokazao hrabrost i moć da smijeni nekoliko vlada

Oni koji su govorili da su protesti građana u BiH neopravdani, već su politička prošlost! Nadam se da nikada više neće imati priliku obavljati javnu funkciju, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Adis Arapović, menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI).

 Predizborna kampanja

Osnovni uzroci građanskog i socijalnog bunta, prema riječima jednog od najistaknutijih aktivista nevladinog sektora, isključivo su nagomilana i sveprisutna nepravda te dramatično siromašenje ljudi.

- Prostor za političku i stranačku manipulaciju ovim protestima maksimalno je sužen. Dokle god se bunt ograniči na ostavke i ekonomsko-socijalne zahtjeve, dotad neće biti prilike za stranačko mešetarenje i zloupotrebu protesta za plašenje naroda međuetničkim sukobima - kazao je Arapović.

Kako je istakao, protesti bh. građana već sada su rezultirali krupnim promjenama.
Narod je pokazao hrabrost, dostojanstvo, solidarnost i moć da smijeni nekoliko vlada.
Sada je vrijeme za uspostavu nove političke kulture i paradigme. Prava je prilika da predizbornu kampanju za oktobarske izbore obilježe socijalni, antikriminalni i antikoruptivni zahtjevi građana - istaknuo je Arapović.

On dodaje da su protesti širom države iznenadili i zbunili političare na vlasti, koji u prvi mah nisu imali nikakav relevantan odgovor.

- Ono što su govorili, bolje da nisu! Sada je vidljiva početna konsolidacija, bez jasne vizije o tome šta dalje. Iako ima krupnih retoričkih zaokreta u obećanjima, stranke i dalje prioritet stavljaju na međusobne optužbe, politizaciju, što može rezultirati još većim brojem ljudi na ulicama i još neizvjesnijim ishodom - ustvrdio je Arapović.

 Korupcija i nepotizam

Nakon ovako dramatičnih događaja, upozorava on, mora biti pronađen kompromis o egzistencijalnim pitanjima države i društva, o zajedničkom frontu protiv nerada, kriminala, korupcije i nepotizma.

Arapović dodaje da su nevladini aktivisti, kao i mnogo puta ranije u važnim i kritičnim političkim momentima, primijetili da neke stranke ili pojedinci pokušavaju skrenuti pažnju s vlastitih grešaka na nevladine organizacije. No, tvrdi da organizacije civilnog društva neće upasti u tu zamku.

Skretanje pažnje s bunta protiv nesposobne vlasti
          
S obzirom na to da su iz kuhinja vladajućih stranaka osuli paljbu po nevladinom sektoru i navodno enormnim plaćama pojedinaca, Arapović kaže da je to pokušaj skretanja pažnje s bunta protiv nesposobne, korumpirane i ohole vlasti na obračun s onima koji samo kritiziraju njihov nerad.

- Sve što godinama govorimo, isključivo je istina. Nikad nas niko iz vlasti nije demantirao. A kada nemaju odgovore na suštinska pitanja, vrhovi političkih stranaka pokušavaju obmanuti javnost našim finansijerima ili plaćama. Za razliku od njihovih, nijedna marka naših plaća nije iz budžeta niti je uzeta od usta obespravljenih građana - poručuje Arapović.

 


CCI banner i zastava