Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

16.03.2010

Dramatična disfunkcionalnost vlasti - Parlament usvoji tek svaki peti zakon iz programa Vijeća ministara

Najdramatičniji segment nefunkcionanosti vladajuće koalicije je odnos izvršne i zakonodavne vlasti, koji je najilustrativniji kroz usvajanje zakona. U 2009. g. to izgleda ovako: od 97 zakona planiranih Programom rada Vijeća ministara, kompletna zakonska procedura završena je za svega 19 njih. Ako posmatramo ovaj problem kroz cijelokupan dosadašnji rad ovog saziva Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, rezultat je, naprosto, porazan. Od 304 zakona, koliko ih je Vijeće ministara planiralo realizovati od početka svog mandata do kraja 2009.g. (ne ulazeći u preklapanja), Parlamentarna skupština je, zaključno sa 31.12.2009.g. usvojila tek svaki peti - 65 zakona.

Političke igre i nedostatak elementarne hrabrosti aktera na političkoj sceni, da se napravi iskorak iz postojeće matrice odnosa u zemlji, da se upusti u dogovore i izgradnju međusobnog povjerenja, umjesto da se kukavički pliva po populističkoj matici i njeguje hladnoratovska politika podmetanja, neiskrenosti i tajnih planova, rezultirali su, dakle, katastrofalnim rezultatima u svim segmentima i osjećajem beznađa kod građana.

Bosni i Hercegovini je hitno potrebna alternativa. I promjena! Ali ne formalna, kao ona koju smo dobili na prošlim izborima – promjena imena (stranačkih i ličnih) da bi sve ostalo isto ili se vratilo na još gore. Nego suštinska promjena. Potrebna nam je nova politika. Politika saradnje, kompromisa i povjerenja.

Svaka politika bazirana na isključivosti, svaka stranka i pojedinac koji je nesposoban da se iskim iočemu dogovore, moraju biti prepoznati kao društvene štetočine i odbačeni. Dalje produžavanje ovakvog stanje je neprihvatljivo!

O koliko lošoj efikasnosti naše vlasti se radi, najbolje se vidi iz poređenja sa susjedima. Sabor Republike Hrvatske je u 2009. godini usvojio 223 zakona, što je za 3,5 puta više od ostvarenog rezultata PS BiH u segmentu realiziranja njenih zakonodavnih aktivnosti (PS BiH je usvojila ukupno 62 zakona, za cijelu godinu). Slika postaje još gora uporedimo li se sa susjednom Srbijom. Tamošnji parlament je usvojio čak 4,3 puta više zakona u prošloj godini nego PS BiH, odnosno čak 264 zakona. Samo u decembru 2009. godine, Narodna skupština Republike Srbije je usvojila 82 zakona, što je za 20 zakona više nego li je naš parlament usvojio tokom cijele prošle godine.

U ovim podacima se krije i odgovor na pitanje: Zašto BiH stoji u mjestu, dok njeni susjedi napreduju krupnim koracima ka euroatlantskim integracijama.

Posebno je zabrinjavajuće što, osim što nije dostigla ni polovičnu realizaciju vlastitog plana zakonodavnih aktivnosti, PS BiH je odbila izuzetno veliki broj zakona do sada. U 2009. g. čak 44 zakona su odbijena, što je za samo četvrtinu manje od ukupno usvojenih zakona (62). Drugim riječima, na svaka 3 usvojena zakona, 2 su odbijena! Poređenja radi, broj palih zakona u Hrvatskom saboru, u odnosu na broj usvojenih, je zanemariv, 15 u odnosu na 223 usvojena zakona, ili svega 6,7%. Među palim zakona je znatan broj i onih koji su izuzetno važni za ubrzanje puta BiH u euro-atlantske integracije.

Procenat zakona palih zbog nedostatka entitetskih glasova u PS BiH je izuzetno visok – od 44 ukupno odbijena zakona, više od tri četvrtine, odnosno 77,3%, odbijeno na temelju entitetskog glasanja (ukupno 34 zakona). 


Dom naroda PSBiH