Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

08.09.2016

NEZAPOSLENOSTJE NAJSTABILNIJA POJAVA U BIH

Godinu dana od donošenja Reformske agende i pratećih akcionih planova, nezaposlenost je i dalje najstabilnija pojava u Bosni i Hercegovini, jedan je od zaključaka studije „Reformska agenda i aktivne politike zapošljavanja: da li zavodi zavode ili zapošljavaju nezaposlene?“, koju su Centri civilnih inicijativa (CCI) danas predstavili javnosti.

Studija ističe strukturalne poremećaje na tržištu rada poput vrlo visoke stope neaktivnog stanovništva (52%), velikog udjela niskokvalificiranih među nezaposlenima (preko 60%), dugotrajne nezaposlenosti velikog dijela stanovništa, vrlo visoke stope nezaposlenosti mladih (blizu 60%), sveprisutne sive ekonomije i crnog tržišta rada (od 30%), te istovremeno velike potrošnje i malih rezultata javnih službi za zapošljavanje.

Iako postoje manji pozitivni pomaci na tržištu rada, još uvijek nema očekivanih krupnih, strukturalnih i trajnih promjena. I dalje  pola radno sposobnog stanovništva nije na zvaničnom tržištu rada, čime smo najneaktivnija nacija u Evropi. Sveprisutni rad na crno podriva ekonomiju, a konkurentnost armije nezaposlenih je vrlo niska, jer preko dvije trećine njih nemaju ni srednju stručnu spremu. Svaka druga mlada osoba je nezaposlena, po čemu smo takođe najgori u Evropi. Zavodi za zapošljavanje godišnje troše 150 miliona KM, najvećim dijelom za sve drugo osim za svoju glavnu zadaću  - posredovanje na tržištu rada. Aktivne politike ne daju gotovo nikakve rezultate jer se u nezaposlenu osobu prosječno investira 150 KM godišnje.

Moramo naglasiti veliku razliku između evidencione i stvarne nezaposlenosti. Dokazivo je da najmanje 150.000 ili četvrtina evidentiranih nezaposlenih, ustvari nisu nezaposleni, da su na birou zbog zdravstva, a rade na crno, ili naprosto niti traže posao, niti žele raditi. A to je rezultat lošeg rješenja administriranja zdravstvenog osiguranja nezaposlenih, koje se konačno mora izmjestiti iz službi za zapošljavanje. To je i jedan od zahtjeva iz Reformske agende, pa danas ponovo pozivamo vlade entiteta da konačno provedu jednu strukturalnu reformu u ovoj oblasti.

CCI smatra pogrešnom namjeru Vlade Federacije BiH da potroši 50 miliona KM na paralelni program budžetskog sponzoriranja plata u privredi, jer je to suprotno ciljevima Reformske agende u smislu manje javne potrošnje i manje plata na budžetu. Ova uredba Vlade je privremeno uvećala broj zaposlenih u privredi za 7.000, koji će punu platu primati iz budžeta, što nije rezultat poboljšanja na tržištu rada, a istovremeno se kreiranjem neodržive i privremene mjere zapošljavanja narušava sistem aktivnih politika zapošljavanja.

Pomenuta studija sadrži niz konkretnih preporuka za poboljšanja na tržištu rada, a provedena je u sklopu kampanje CCI-a „Posao narodu“ kojom se zagovaraju strukturalne ekonomsko – socijalne reforme i prati progres u realizaciji Reformske agende. Sama studija i više informacija o kampanji može se naći na adresi www.posaonarodu.ba

 


Posao narodu - Nezaposlenost u BiH