Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

31.05.2010

Direktore škola trebaju birati roditelji!

Centri civilnih inicijativa (CCI) su danas putem peticije, od nekoliko hiljada građana Sarajeva, dobili podršku za inicijativu o neposrednom izboru direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika. Naime, u sklopu svoje višegodišnje kampanje „Depolitizirajmo obrazovanje” kojom CCI zagovaraju profesionalizaciju, demokratizaciju i depolitizaciju obarzovanja, te smanjenje utjecaja političkih staranaka na obrazovni sistem, u Kantonu Sarajevo je prošle godine pokrenuta inicijativa za promjenu zakona i uvođenje direktnog izbora direktora osnovnih škola od strane roditelja.

U kontekstu izraženih problema u vezi s imenovanjima upravnih i školskih odbora, kao i direktora obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo, smatramo da bi veće učešće roditelja doprinjelo rješavanju ovog problema i umanjenju negativnog utjecaja političkih stanaka na obrazovni proces, čega je najveća žrtva upravo obrazovni sistem, učenici i njihovi roditelji. Zato danas pokrećemo kampanju kako bi se ovaj novi model izbora direktora ugradio u Zakon, što je čak i planirano Programom rada ministarstva i Vlade KS za tekuću godinu.“ – naglasili su u CCI-u.

CCI već nekoliko godina rade na reformi obrazovanja, a jedna od inicijativa je i neposredni izbor direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika. Ovakav model je već šest godina na snazi u Tuzlanskom kantonu, a od prošle godine i u Bosansko – podrinjskom kantonu Goražde, što je dokaz uspješnosti i zadovoljstva svih učesnika, a posebno roditelja i uposlenika škola.

S obzirom da se u narednim mjesecima očekuje izjašnjavanje o tekstu zakona, koji bi trebao sadržavati i ovu inicijativu u Vladi i Skupštini KS, CCI ima namjeru da uz široku podršku javnosti i medija inicira javnu debatu i pomogne pri pronalaženju najboljeg zakonskog rješenja koje će osigurati depolitizaciju, profesionalizaciju i demokratizaciju obrazovnog sistema.

Za sve dodatne informacije kontaktirati g. Dževada Glinca, koordinatora kampanje na 061 283 587 ili dzevad at ccibh dot org


Potpisivanje peticije u SarajevuPotpisivanje peticije u SarajevuPotpisivanje peticije u SarajevuPotpisivanje peticije u Sarajevu