Aktuelni projekti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Sistemska transparentnost u izbornom procesu (STEP)

Donator: Evropska unija (EU)

Trajanje: 01. 01. 2020. - 31. 01. 2023.

Iznos: 1.680.000 EUR

Partneri: Centar za građansku suradnju (CGS) Livno, Forum građana Tuzle (FGT), Institut za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum Mobile“ (PM) Banja Luka i Udruženje Demokratija-Organizovanje-Napredak (DON) Prijedor

Cilj: Povećati ulogu i kapacitete civilnog društva u BiH da učinkovito podrži daljnju demokratsku konsolidaciju doprinoseći slobodnim i poštenim izborima u BiH.

Specifični ciljevi: 1) OCD se direktno uključuju u posmatranje izbora, pridržavajući se demokratskih vrijednosti, te potičući participaciju građana i demokratski razvoj. 2) Osnažene OCD jačaju svoju ulogu u demokratskim procesima i saradnju sa institucijama, medijima i javnošću.

Na posljednjim Opštim izborima 2018. godine zabilježen je rekordan broj izbornih nepravilnosti od kada Koalicija „Pod lupom“ posmatra izbore (od 2014. godine). Stiče se utisak da političke stranke u Bosni i Hercegovini (BiH) rade što god žele i da za njih zakoni ne važe kao za ostale građane/ke. Ovo je omogućeno tromošću izborne administracije i istražnih organa u otklanjanju i procesuiranju izbornih nepravilnosti. U predizbornom periodu posmatrači/ce Koalicije zabilježili su stotine slučajeva izbornih nepravilnosti kao što su nedozvoljeni pritisci na birače/ice, kupovina glasova, uslovljavanje otkazima ili nuđenje novog zaposlenja u zamjenu za glas, zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje, neažurirani birački spiskovi u pojedinim općinama, nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, zabranjeno plaćeno političko oglašavanje prije početka kampanje, te druge vrste nepravilnosti. Uz to, zaprimljen je značajan broj prijava građana/ki o različitim vrstama nepravilnosti i izbornih prevara.

Projekat STEP ima za cilj jačanje kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva (OCD) u posmatranju izbora. Osim izgradnje kapaciteta 300 aktivista i aktivistkinja iz 100 različitih OCD-a i razvoja mreže OCD-a Koalicije „Pod lupom“, a na čemu je fokus projekta, projekat će se baviti:

  • posmatranjem izbora kroz obuku i angažman 5.000 izbornih posmatrača u periodu prije izbornog dana i na izborni dan za Lokalne izbore 2020. i Opšte izbore 2022. godine;
  • razvojem i zagovaranjem javnih politika kroz razvoj prijedloga za unapređenje zakonodavstva u oblasti izbora i njihovim aktivnim zagovaranjem kod donosioca odluka, uz implementaciju 50 zagovaračkih kampanja;
  • radom s građanima i edukacijom birača kroz rad sa 20.000 mladih birača, te organizaciju javnih događaja i 300 treninga za izborne posmatrače;
  • monitoringom izvještavanja 30 medija za Opšte izbore 2022. godine i razvojem preporuka za unapređenja medijske regulative u oblasti izbora.
naslov

Povećati ulogu i kapacitete civilnog društva u BiH da učinkovito podrži daljnju demokratsku konsolidaciju doprinoseći slobodnim i poštenim izborima u BiH.

naslov