Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.12.2011

ŠTA PLAĆAMO PRI REGISTRACIJI VOZILA?

Na osnovu Analize transparentnosti prikupljanja i raspodjele prihoda ostvarenih po osnovu registracije motornih vozila koju su Centri civilnih inicijativa (CCI) sproveli tokom 2011. godine uočen je niz nedostataka u transparentnosti i sprovođenju zakonskih odredbi u ovoj  oblasti.

Jedna od stavki pri registraciji vozila jeste „putarina“. Ovisno o snazi vozila, vozači svake godine plaćaju od 25 do 250 KM. Ukupna sredstva koja se prikupe u BiH za puteve po osnovu registracija (putarina) i po osnovu prometa naftnim derivatima (posebna taksa na gorivo) iznose oko 220 miliona KM. Uprkos tome,  kvalitet puteva u BiH je izuzetno loš, upitno je da li se sredstva troše transparentno i u prave svrhe, a velika većina građana ustvari ne zna da pri registraciji vozila i kupovini goriva u najvećem dijelu finansiraju gradnju i održavanje putne infrastrukture.

Slijedeća stavka koja se pri registraciji plaća jeste „vodoprivreda“. Svake godine vozači za ovu stavku izdvoje prosječno po 20 KM. Prikupljena sredstva u iznosu od oko 20 miliona KM godišnje, trebala bi se trošiti na održavanje vodoprivrednih objekata, odbrane od poplava i sl. Ipak, stanje vodotoka, ogromne nesanirane posljedice poplava, loše stanje vodoprivrednih objekata i mreže, navodi na sumnju u adekvatan i zakonit utrošak ovog novca.

Naredna stavka, „SPI“ (služba pomoć – informacije) vozače godišnje košta 8 KM, pri čemu većina njih ne zna da, plaćanjem ove stavke, unaprijed plaćaju eventualnu intervenciju na cesti (popravku ili uklanjanje vozila od strane BIHAMK-a ili drugog ovlaštenog operatera).

Zbog svega navedenog, CCI će u saradnji sa BIHAMK-om i 5 kantonalnih MUP-ova (KS, TK, ZDK, USK, BPK) tokom ovog mjeseca pokrenuti informativnu kampanju „Šta plaćam pri registraciji auta?“ s ciljem da vozači dobiju kompletne informacije o pravima koja proizilaze nakon registracije. Od početka 2012. godine svi vozači u pobrojanim kantonima, pri izdavanju saobraćajnih knjižica dobiće i prateći informativni materijal.

Rezime analize kao i više informacija može se naći na www.cci.ba ili direktnim kontaktom s odgovornom osobom: Ivan Vasić, projekt koordinator, ivan@ccibh.org, 055/222-110 ili 065 635 196.

Analiza se može preuzeti sa linka "Publikacije".

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina