Poziv medijima
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

26.03.2012

NOVE MJESNE ZAJEDNICE ZA NOVU LOKALNU VLAST U BiH

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na okrugli sto pod nazivom “Nove mjesne zajednice za novu lokalnu vlast u Bosni i Hercegovini”, kojim se ujedno najavljuje istoimeni projekat CCI-a i partnerske nevladine organizacije DON iz Prijedora,  koji će se održati 27.3.2012.g. (utorak) u hotelu Holywood na Ilidži (Sarajevo) u terminu od 11:00 do 13:30.

Istraživanja su pokazala da preko 80% građana BiH smatra kako su mjesne zajednice njima najbliži institut za ostvarenje boljeg učešća u procesu donošenja odluka u lokalnoj samoupravi, kao najdirektnijem odnosu građana i   države. Kako bi se stvorilo podsticajno i aktivno okruženje u lokalnoj samoupravi u BiH, neophodno je unaprijediti zakonodavni sistem. CCI i DON će, u narednom periodu kroz pomenuti projekat, raditi na izmjeni pravnog okvira koji definiše poziciju i ulogu mjesne zajednice u BiH i to  kroz kreiranje juridičke forme prijedloga za izmjene zakona o lokalnoj samoupravi u oba entiteta,  te podnošenje inicijative nadležnim ministarstvima i parlamentima.

Upravo će razmjena mišljenja o potrebi izmjena i dopuna Zakona o principima lokalne samouprave, kao i općinskih statuta biti jedan od glavnih fokusa ovog okruglog stola, u čijem radu bi, pored nevladinih organizacija, predstavnika Ministarstva pravde FBiH i OSCE-a, trebali učestvovati načelnici i predstavnici općinskih vijeća iz Vareša, Srebrenice, Mostara, Općine Sarajevo Centar, Tuzla, Bosanski Petrovac, a moderator okruglog stola je gopodin Ljubiša Marković, ekspert iz oblasti lokalne samouprave.

Poseban akcenat će se staviti na izbor rukovodstva mjesnih zajednica, učešće građana putem mjesnih zajednica u donošenju krucijalnih odluka u općinama, poput  donošenja općinskog budžeta, te u oblastima planiranja, edukacije, kreiranja projekata, informisanja i izvještavanja između općine, mjesnih zajednica i građana.

Izjave od organizatora i učesnika okruglog stola mogu se uzeti u terminu od 12:30 do 12:50.

Projekat je finansijski podržan od EU!

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov, glasnogovornicu CCI-a:

061 175 767, 036 580 553; majda@ccibh.org,

www.cci.ba

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina